Gå til innhold

Chuseok – miniferie i Busan

Korea feirer i disse dager Chuseok – tilsvarer amerikansk Thanksgiving – og er den største koreanske ferien. Ungene våre hadde 3 dagers skolefri, og jeg tenkte å hive oss på en tur til Bali for å besøke Vanja. Men det meste var fullbooket – eller skamdyrt – dermed ble det ikke Bali denne gang. Høydepunktene i Chuseok er å dra hjem dit man kommer fra (dvs etter at man er gift drar kona og barna til mannens hjem…) og besøker sitt opphav, gir gaver, hedrer sine forfedre, spiser masse mat, og kler seg i nasjonaldrakten «hanbok»:

hanbok

En snill norsk kollega av Trond ga oss tilbud om å låne deres fantastiske leilighet i Busan. Gjett om vi ville det!! Trond hadde ikke fri, så han ble hjemme med Doggie mens Fruen tok Karna og Abraham med for å prøve storbylivet.  Busan er Sør-Koreas nest største by med ca 4 millioner mennesker, men med GPS er det mulig å finne fram i trafikken. En drøy time opp vanligvis, men pga stor trafikk i Chuseok-ferien tok det over to timer. Heldigvis har vi vært der før, så vi hadde peiling på hvor vi skulle – og  vi holdt oss i området Haeundae Beach. I den ene enden ligger «Marine City», som er et boligområde i sjøkanten med sykt høye skyskrapere i kul design:

Image

Det er helt sykt høyt opp:

Image

Innimellom blokkene er det fine beplanta områder:

Image

Videre langs sjøen bortover kommer en «Barkaneset» – en knallfin halvøy med skog, turstier, utsiktspunkt og et tempel på toppen:

ImageEtter Barkaneset kommer stranden – fin og brei – med gangvei hvor folk på tur, trener, glaner osv. ImageI andre enden av stranda er det mer boligblokker, butikker, restauranter osv. Nok å se på, med andre ord. Og rett bak alt dette er selve byen – som er veldig koreansk med alt det inneholder av rariteter. ImageLeiligheten vi fikk låne er vanskelig å beskrive – du tror det nesten ikke selv om du ser det: i 76. etasje, med sykt flott utsikt både over hav og over by:Image

ImageSelve leiligheten er en opplevelse i seg selv – kjempestor, dritlekker, blank og helt ny, egentlig sånn man bare ser på film:Image

ImageTre bad, og badekarene har lysekroner, for det må jo alle badekar ha… det er så stort og fint og blankt og at man nesten ikke tror det er sant…ImageHovedtoalettet var en helt opplevelse – lyset kommer på i det en nærmer seg doskåla, så går dolokket opp av seg selv HAHA – i det man setter seg ned starter klassisk musikk (så ingen hører lyden av det du gjør!) HAHA, og så trekkes det automatisk ned når du reiser det opp. HAHA, jeg foretrakk faktisk en av de andre doene som ikke var så hitec!

Og selv om leiligheten er i 76 etasje har den altan – hvem skulle trodd det så høyt oppe? Men faktisk var det mindre skummelt ute på altanen enn inne helt borte ved vinduene! Har sikkert noe med rekkverk å gjøre. Selv om Fruen har høydeskrekk og får svette hender av alt over 3 meter, gikk dette veldig bra. Tror faktisk det var for surrealistisk til at hjernen innså hvor høyt dette var, sånn at jeg ikke besvimte…ImageUngene fikk ikke stå helt borte ved vinduene når jeg så på:
– Åh, ikkje stå så nærme vinduet, Karna!
– Slappav mamma, eg dette jo ‘kje ner!

Heisturen gikk radig, ca 1 minutt, og det er rart hvor fort man venner seg til ting! Jeg kunne glatt bodd sånn, faktisk. Ungene syns dette var helt topp – og i 59. etasje var det et treningssenter som ble utprøvd:

ImageFruen ville ha husmorferie, så alle måltider ble inntatt ute (dessuten var det jo så pent inne at jeg ikke hadde turt å verken steke eller koke – i frykt for å sette flekker….) Derfor ble det ut å spise Brunch (for sent ut for frokost, og for lenge å vente til lunch), et par vannhull utover dagen, og så middag om kvelden. Vi hopper nå glatt over koreansk mat, og holder oss til vestlige steder – heldigvis kryr det av slike i Busan – og alle har gratis Wifi – og det har blitt et must!ImageTorsdagen skulle Abraham treffe Idar (15), en norsk gutt som bor i Busan. Dermed planla jentene shopping. Men da vi kjørte avgårde til mall’en var byen helt tom – alle gatelys sto å blinka på gult; det var nesten ingen mennesker eller biler. Det var som i en apokalypse film – bare oss i hele byen, alle andre var hos familiene sine og feira Chusok. Og alle mall’er og butikker var selvfølgelig stengt, så det ble en billig handletur…

Men vi tok en turistbåt – herlig med halvannen time i bølger med vind i håret (tross alt 30 grader her) – og gøy å se stedet fra sjøsia:ImageEn kveld gikk Karna & Ellen tur rundt Barkaneset. Det var vi ikke alene om – det krelte av koreanere som gikk målrettet samme vei. Vi heiv oss med… hvor skal vi?? Jo, ytterst på neset skjønte vi hva som var målet: her var masse folk samla på forskjellige utsiktspunkt for å se på havet – og fullmånen! Vi hadde flaks og kom akkurat i skumringtimen – det var helt magisk! Gangstiene snodde seg under nåletrær som tegnet mørke skygger opp mot månelyset – vi gikk trapper ned mot dønningene som slo inn mot steinene – mens storbyens neonlys skein om kapp med månens gjenskinn i havet… ImageEn uforglemmelig opplevelse:Image

3 kommentarer Send en kommentar
 1. Janne #

  Altså, kontrasten til brakka på UiS blir noget voldsom, det må jeg innrømme! 😉

  september 28, 2013
 2. wenche karlsen #

  Er det lov og spør, men sønnen vår snorre lurer på hvor dere er i fra? og hva barna deres heter ?

  april 4, 2014
  • Vi kommer fra Jørpeland og Karna (13) bor her med oss og Vanja (19) bor på hybel i Busan og kommer «hjem» i helgene. Abraham (16) bor i Norge og går videregående på skoleskipet Gann.

   april 4, 2014

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: