Gå til innhold

Kjøttpriser, matlaging og snop…

Mat i Korea er ikke billig. Mange ting er like dyrt eller dyrere enn i Norge, og nå i starten er det mye prøving og feiling (les: kjøp – prøv – kast). Det å finne på middag som alle (helst) kan spise er er ikke enkelt – spesielt med to tenåringer i hus! Det går fort mange timer i en matvarebutikk for Fruen…. og en ting er å finne ut hva vi skal ha til middag – en annen ting er jo å finne ingrediensene! Mesteparten av matvarene her er veeeldig annerledes enn det jeg er vant til – og kun et fåtall av pakningene har engelsk skrift – kun koreanske tegn! Dermed aner jeg ikke hva tingene i matvarehyllene er, engang.

Fisk tør vi ikke prøve oss på! Når det gjelder kjøtt så finnes svin, kylling og biff. Annet kjøtt har jeg ikke funnet. Koreansk oppstykking av biff forstår jeg ikke;  stykkene er uten bein og veldig marmorert ( hvordan lager de så feite dyr?) Jeg har flere ganger prøvd å spørre slakteren «hvor på dyret kommer kjøttet fra» – ved å vise på kroppen hans (eller min): rygg? lår? frampart? Men det er ikke lett å forstå… For det første ligner ikke kjøttstykkene på norske kjøttstykker, og dessuten er kjøtt fra framparten mye dyrere enn bakpart eller rygg – noe som ikke er logisk i mitt hode. Mage (gulp!) er visst populært – og dyrt (greit for meg)… Biffkjøtt er MYE dyrere enn i Norge. Det koster skjorta for et par hundre gram kjøttdeig..

Kylling er også ganske dyrt. Men utvalget er stort – hel, oppdelt, med skinn, uten skinn, vinger, lår, bryst osv. Svinekjøtt er det også mye av – og svin indrefilet er billig! Faktisk tror jeg at det er det absolutt billigste kjøttet her – nesten halv pris av svin ytrefilet (why?). Sannsynligvis blir det ansett som «møkkakjøtt » siden det verken har bein eller fett (!)  – derfor ligger det her på 1/3 av prisen av svineribber (som består nesten bare av ben og fett):

kjøtt

Prisen er opgitt i Won – og per 100 gram, og utgjør kr 142 kr/kg for ribba og 49 kr/kg for indrefileten…. Kan fort bli en slager på middagsbordet, den indrefileten 🙂

Karna hadde forøvrig en kommentar her forleden: «nå innser eg plutseligt koss sinnsykt mye KJØD me spise i Norge!»

Men i dag har vi blitt redda på kjøttfronten: Tok en søndagstur til Busan, halvannen time herfra. Det er en storby med helt annet vareutvalg enn her på øya hos oss. Vi handla på en «Costco» butikk – Amerikansk type medlemsbutikk med kjempestore pakker av vestlige varer – HURRA – og der hadde kjøttdeigen helt andre priser – gjett om vi handla og putta i frysen!

Dessuten hadde de SNOP – sånn som Karna har savna sååå  masse (og sikkert Trond også. men han sier det ikke). Dermed handla vi kilovis av sure, seige ting – gjett om noen koste seg:

snop

Ingen kommentarer ennå

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: