Gå til innhold

Risen er moden

Jepp – BarkaiKorea-bloggen is back – etter en skrekkelig lang periode uten Ipad, skrekk og gru. Men nuh er det elektroniske på plass igjen, og hodet er fullt av opplevelser som godt kunne vært blogget om!

Nå i oktober er risen er moden i Korea. Det har vært ganske kult å følge prosessen fra i vår, da markene ble oversvømt, pløyet og planta i med snorrette rekker av irrgrønne, små risplanter. Nå står markene tørre og gule med moden ris på lange strå.

I helga kjørte til en rismark som var åpen for publikum. Her var mange koreanere, og 3 utlendinger, som fikk prøve seg på  gammeldags innhøsting av ris. På tross av manglende språkkunskaper så heiv vi oss med. Dt er utrolig hvor mye som kan formidles ved hjelp av kroppspråk! Vi prøvde oss på skjæring av ris med sigd, samt ulike metoder for å «skrelle» riskornene av stråene.

For over 100 år siden brukte de to tynne bambuspinner for å dra av kornene. En stilk om gangen! Det må ha vært en kollosalt langvarig jobb!

Senere ble jobben gjort ved å dra buntevis gjennom en metallrist, og etterhver laget de en tråkkemaskin som slo av kornene. Vi fikk prøve oss på alt:

Vi lærte at det fantes god ris (tunge korn) og dårlig ris (lette korn), og vi prøvde forskjellige måter å skille de fra hverandre. Nå foregår disse prosessene selvfølgelig maskinelt, men det var gøy å se hvordan det har utviklet seg. Fikk også vite at den dårlige risen, samt «skallene» blir til dyrefór. Til kyr, faktisk. Hvordan vi fant ut det? Det er bare å mime horn og lage ku-lyder og tyggebevegelseer, så skjønner de spørsmålet!

På vei hjem i bilen snakket vi om hvor mange riskorn det finnes på én stilk. Vi har talt – ca 100! Så en rismark blir veeeeeldig masse ris. Og det er jo bra, siden det bor veeeeeldig mange folk her!

image

Kjekk opplevelse å få med seg, dette og!

 

2 kommentarer Send en kommentar
  1. Nina Tvedt #

    Så kjekt at bloggen er oppe å går igjen 👏👏😄😄. Alltid like kjekt/ løye å lesa om dine opplevelser 😍👍

    oktober 12, 2014
  2. Oddbjørn fjelde #

    Hei ja det var pinede på tida at du begynte og skrive igjen, mye god lesing hils alle

    oktober 21, 2014

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: