Gå til innhold

Tempeltur

Den skandinaviske turgjengen De Glade Lerker tok nylig turen til Busan for å gå til buddhist-tempelet Seokbulsa. Vi møttes tidlig, kjørte i flokk og følge til Busan, og herfra delte gruppa seg i to. Mange tok kabelbanen opp det første stykket, mens en gjeng gikk opp hele den bratte turen. Været var hett allerede fra morgenen, luftfuktigheten høy, og alle damene fikk testa at svettekjertlene virka som de skulle. Naturen er alldeles overnydelig, og turløypene er fantaskiske. Skogene holdes under kontroll med konstant beskjæring og tynning, og resultatet er et syn!

skogsbilder

Det er mange stier, og det er ikke alltid godt å vite hvilken vei som er den rette. Skjønt for Fruen-uten-stedsans er det egentlig lett;  det er bare å gå hvor de andre peker 🙂 Men ofte er skilt og kart kun på koreansk. Da er det veldig kjekt når vi finner skilt som også har bokstaver:

bokstavskilt

På vei mot tempelet gikk vi også forbi den gamle bymuren:

Vel fremme ved tempelet ble det mye oooo’ing og ahhh’ing. For dette tempelet er nokså spesielt; det er hogget ut kjempestore buddha-figurer rett inn i granittfjellet. De var kjempedigre og utrolig flotte:

buddha relieff tempel

Og selve tempelet var også flott – de buddhistiske templene er nydelige:

tempel

Litt av en gjeng:

De Glade Lerker

Men opplevelsene stoppet ikke her. For da vi var ferdige å knipse turistbildene, kom det en munk og en liten koreansk dame og ropte «helloooo – lunchiiiiii» og vinket oss inn. Som gode nordmenn hadde alle selvfølgelig med seg niste i sekken, men her var det bare å gjøre som vi ble bedt om. Av med skoene, tasse inn på svette sokker… stoler er en vestlig ting; i Korea sitter man på gulvet – ihvertfall i templene. Så fikk vi en skål grønn suppe, samt en bolle «bibimpap», som består av kokt ris, diverse spicy grønnsaker og tørka tang. Dette skal blandes sammen i bollen og helst spises ærbødig med god appetitt. Enkelte i gruppa elsker heldigvis koreansk mat og kunne spise opp både sin og min porsjon. Det er nemlig veldig uhøflig å ikke spise opp, spesielt ille når det er tempelmat. Men unnskyld meg – jeg syns det er helt skrekkelig. Men påfølgende munkekaffe var helt strålende, og det å sitte på golvet går nå (nesten) helt smertefritt.

tempelmat

For dette måltidet fikk vi absolutt ikke lov å betale noenting – det var «service» fikk vi beskjed om. Så vi tolker det sånn at buddhistene skal gjøre gode gjerninger for andre mennesker, og vi bestemte oss for å prøve lære litt av denne utrolige gjestfriheten!

Så sånn ble den dagen. Livet i Korea er en fest!

 

 

Ingen kommentarer ennå

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: