Gå til innhold

Rasisme, rett og slett!

Fruen har blitt offer for rasisme. Utlendinger i Sør-Korea blir innimellom forskjellsbehandlet – negativt – på grunn av at vi ikke er koreanske. Jeg er vant med at ting går min vei – vi er priviligerte sånn, vi norske! For første gang i historien (og jeg har ganske mange historier!) har jeg opplevd det som negativt å være norsk. Eller hvit. Eller utenlandsk. Jeg vet ikke nøyaktig hva det var, men noe med meg var tydeligvis feil. Det var ikke kjekt, og det gjorde meg forbanna!

Jeg skulle endelig på min første spinningtime sammen med norske Elin. Var langt over gjennomsnittet gira, og løp happy opp trappa, og inn døra – hvor vi blir stoppet av sjefen på senteret – en meget bestemt (og sur) dame som sier NO! og holder armene i kryss foran seg (ofte brukt i Korea for å understreke nei’et), sånn som han her:

image

Og Fruen, i dette tilfellet blond og naiv, smiler og spør «why?» Den lille bryske damen sier «many people!». Jeg trodde dermed at timen var full, og spør smilende om jeg kan sette meg opp senere på dagen eller neste dag eller en annen gang. Samme sure svar: «NO! Many people». Jeg blir stående som et spørsmålstegn…??…

Så kommer flere folk inn døra. De koreanske går rett inn. De utlandske blir stoppet med armbevegelser og NO! Plutselig kommer det noen australske damer ut fra spinningsalen. Disse damene hadde faktisk fått plass, men ombestemte seg da flere av vennene deres ble nektet inngang. Det samme hadde nemlig skjedd uka før. De forlangte pengene igjen, og sa «this is rasicm – I don’t want to spend my money here», og så stormet de ut. Dermed ble det jo plass til meg, og jeg fikk mast meg til et sykkelsete. Men det var 9 ledige sykler den timen….

Jeg forteller historien til andre utlendinger her, som igjen kan fortelle om lik behandling rundt omkring:

– blir nekta å prøve klær i butikkene (får ikke ta med seg plagg inn i prøverommet)
– Den bestilte personlige treneren ser at kunden er en utlending, sier NO! og går igjen
– blir nekta å komme inn på treningssenter
– blir nekta servering på kafé («sold out» til hvite, mens det er mer enn nok til koreanerne)

I en facebook-gruppe kom det et innlegg fra en dame som hadde blitt nektet service i en «dog grooming clinic» fordi det plutselig var «service only for Koreans». Ok – nordmenn syns kanskje det ikke er så ille om noen nekter å klippe hunden din, men her er det like vanlig å ta hunden til frisøren som det er å gå til frisøren selv.

Tenk om disse episodene hadde forekommet i Norge – det hadde blitt førstesideoppslag i VG og big baluba!

Etter den lite kjekke opplevelsen på treningsstudioet fikk jeg hjelp av Tronds fantastiske sekretær, Young-Mi, til å finne et mer vennlig treningssenter. Før jeg gikk dit ringte hun for å spørre om utlendinger var velkomne – og det var vi – hurra! Så Fruen testet spinning her også. Mange smilende, tommel-opp folk på trening, som syns det var kult og eksotisk – de syns at sykkelsetet mitt var stillet veeeldig høyt! Både sjefen og instruktøren var kjempegreie og hjelpsomme. Men: på sykkelen ved siden av meg satt ei ung jente, 20-25 år, og viftet noe voldsomt med armene. Jaja, tenkte jeg, hun er vel varm. Hun stanset etterhvert helt å sykle, sendte meg skikkelig stygge blikk (i speilet) og viftet noe helt ekstremt med hele armene foran ansiktet. Jøss, tenkte jeg naivt (igjen) håpe hun ikke besvimer, hvis hun er SÅ varm.

imageEtterhvert som hun ikke ga seg med å vifte tenkte jeg jo mitt, for det er en kjent sak at «hvite» folk lukter vondt (melk/gjær-aktig) for asiatere. Kanskje hun her vifte-guri rett og slett demonstrerte hvor vondt jeg luktet? Jepp, helt riktig! For etter en stun satt hun seg i ro på sykkelen (mens alle andre tråkket som gale) og holdt seg for nesen! Det var ikke til å misforstå. Sorry for at jeg ikke lukter som en koreaner altså, men vet du pigede hva: det hun gjorde var slemt! Og det er ikke snilt å være slem. Fy deg, vifte-guri!

Men ja, jeg skjønner at mange koreanere syns det begynner å bli vel mange av oss her. Og jeg skjønner at det er irriterende at vi ikke gidder å lære oss koreansk mens vi forventer at de lærer seg engelsk. Men jeg inrømmer at jeg har lyst å gå i forsvar.

Jeg har lyst å fortelle at utlendingene bidrar til tusenvis av arbeidsplasser på verftene som bygger båtene og rigger. Jeg har lyst til å fortelle om all den ingeniørkunnskap som blir gitt til koreanerne – fra utlendingene. Og jeg har lyst til å minne om all businessen vi bidrar til ved å leier leiligheter og biler, ved å spise på restauranter og å handle, og denne lista goes on and on. Vi kommer med penger og kunnskap, og blir møtt med rasisme!!?

Men jeg sier ingenting. Jeg hever meg over idiotien og bestemmer meg simpelten for å ikke bry meg om rasistene. Jeg konsentrer meg isteden om de koreanerne som oppfører seg som høflig og snilt som folk flest. Og de er heldigvis i stort flertall!

image

Ingen kommentarer ennå

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: