Gå til innhold

Fisk og krabbe i Korea

Sjømat er superpopulært her i Korea. Mange utlendinger (spesielt de som ikke er norske) er i ekstase over hvor fersk sjømaten er her. Men jeg, og andre som er vant med delikat, norsk sjømat, syns at den koreanske sjømaten er rimelig ekkel. For meg er det stor forskjell på fersk og halvdød fisk… «Fresh markeds» finnes i hver eneste by her, og i fiskedelen av markedet finner man sjømat som er levende, halvdød, nettopp død, og død for lenge siden. De levende/halvdøde/nettopp døde ligger i baljer med bittelitt vann:

IMG_2201     IMG_2203    IMG_2200   IMG_2202

…og noen heldige (?) får ende sine siste levedager i akvarium:

IMG_2214    IMG_2212

Fisk som svømmer med buken opp frister lite for Hr. og Fru Barka… Dessuten syns vi at omgivelsene er nokså lite apetittelige. Jeg legger like godt ut en videosnutt fra fiskemarkedet rett borti gata fra der vi bor:

Derfor har vi til nå holdt oss klar sjømaten. Men så ville Fruen ha krabbe. Ikke små koreanske krabber, og selvfølgelig ikke norsk krabbe, men den digre russerkrabben. For den fines nemlig til salgs fra restauranter her, og rett over gata for blokka vår er det en krabberestaurant med masser av krabber i diverse størrelser som ligger tett i tett i akvariene sine (akk, for en skjebne!)

IMG_2191

Men fasilitetene på koreanske restauranter ikke faller helt i Barkas smak (ok – kall oss gjerne kresne) så ville Fruen koke krabben selv. Derfor kjøpte vi den minste krabben han hadde,  «kun» 2,1 kg – og betalte 125000 won (725 nok); fyttigrisen – dette bør bli bra! Så ble krabben pakket levende inn – først i to gjennomsiktige poser, og så en sort bærepose utenpå – ingen drypping og grising; særdeles finslig – heldigvis! Vi bar den over gata og hjem på kjøkken, og der kikket den forventningsfullt (?) ut av posen:

Viser bilde.JPG

Heldigvis har jeg invistert i stor komlegryte – for denne krabaten hadde stort «vingespenn»!

Viser bilde.JPG

Vi putta den raskt med hodet ned i kokende vann (må få med at avlivingsprosessen ble gjort rett – ellers får jeg pes fra min krabbekoings-spesialist-søster Gunvor!)

Viser bilde.JPG   Viser bilde.JPG

Men pga størrelsen måtte den snus for videre koking -. det var jo beina vi var interessert i å ha. Så her ligger den og trekker:

Viser bilde.JPG

Og Trond sto som vanlig for oppdeling og servering – tilbehøret var på norsk manér franskbrød med smør, majones og egenplukka sitron (ok – akkurat det var ikke særlig norsk)

Viser bilde.JPG

Og smaken var helt fin. Fruen syns den var veldig god. Karna syns den var helt grei. Trond syns ikke den var verd pengene (kan jo være enig i det…) skjønt det ble et godt måltid:

Viser bilde.JPG

Men når mammen i huset våkna dagen etterpå med allergiprikker over hele seg, var måltidet definitivt ikke verd pengene! Siden han har spise sjømat og krabbe hele livet uten reaksjon må det nok være noe annet i denne krabben enn i den norske. Litt mye atomreaktor-avfall fra Japan, kanskje?? Uansett så ble det masse krabberester igjen. Dermed prøvde Fruen seg på krabbekaker for aller første gang. Selv om konsistensen ble litt for myk ble de særdeles smakfulle (for de mat-interesserte: krabbe- poteter – majones – egg – brødsmuler – hvitløk – ingefær – vårløk – sitronsaft – chilipulver – karri – paprikapulver – salt – pepper). Men faren for atom-avfall ligger og lurer i bakhodet, så krabbe frister ikke en gang til. Og blekksprut, skjell og fisk fra markedet er nå helt uaktuelt. Fra nå av holder vi oss nok HELT vekk fra sjømaten!

Ingen kommentarer ennå

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: