Gå til innhold

Komla på koreansk

Norsk matlaging i Korea kan være en utfordring. Nå har jeg laget komlemiddag to ganger; først en prøvemiddag, og så en skikkelig komlemiddag med gjester. Nå har jeg nemlig knekt koden «hvordan lage komla i Korea». Det er en noget lenger prosess enn i Norge:

1) Finn lammekjøtt.
Ikke så lett, for koreanerne spiser nemlig ikke lam. Let hos slakteren. Niks. Hos flere andre slaktere. Niks. I den kjempestore dagligvarebutikken. Niks. I den bittelille utenlandske butikken: Yes! Stor lykke med en pose frosne halal lammebein m/bittelitt kjøtt rundt. Tin kjøttet, salt det. Dette var ok, men jeg fant omsider bedre lammekjøtt i nabobyen – fremdeles frossent og halal, men uten bein og mye bedre – fra New Zealand – hurra! På’an igjen med tining – salting…  Nå klar for neste utfordring.

2) Finn byggmel.
Nå er jeg så gammel at jeg husken hvordan vi lagde komla av poteter og mel, uten komlemel fra Stangeland Mølle (og joda – jeg har brukt komlemel mange ganger, men det er lite utvalg av Stangeland-produkter i Sør-Korea…) Så: samme lete-runden en gang til. Niks, nada. Poster så et innlegg på en facebook-gruppe for mat-interesserte folk her på øya: «Need barley flour – where can I get it?» Løsningen ble netthandling fra iHerb.com. Det ble for øvrig et dyrt byggmel, for på iHerb var det mye annet kjekt som også ble putta i handlekorga…  Men etter 3 dager kom en mann på døra med stor eske som blant annet inneholdt byggmel.

3) Handle gryter
Kjøkkenet her er ikke spesielt velutstyrt, og en komlemiddag krever jo voksne gryter, så da var det ut på shopping. Igjen. Og serveringsskåler. Det må jo til. Ny handlerunde. Noen som lurer på hvordan jeg får dagene til å gå??

4) Kålrabistappe.
Det finnes ikke kålrabi i Korea. Hmmm. Fikk så et tips om at Sjømannskirka selger Toro Kålrabistappe. Tjohei, avgårde til kirka – for å handle (!). Fikk i samme slengen fatt i Mills majones og melkesjokolade – fantastisk 🙂 Men pose-kålrabi falt ikke spesielt godt i smak her. Da måtte jeg trylle litt, og dette ble løsningen: Lag stappe av potet + gulrot + gresskar + nepe m/lammekraft + fløteskvett & smør – bland inn Toroposen. Kjemperesultat! Det ligna på kålrabistappe, og smakte som kålrabistappe, men var altså uten kålrabi. Da var jeg rimelig kry av egen kreativitet!

5) poteter, gulrot, pølser og bacon er ikke problem – det selges overalt. Puh!

6) Komlelaging.
Food prosessoren min står på Barka, så potetene måtte raspes for hånd. Oi – så var det en rasp, ja…. Eneste jeg hadde var dette:
bilde
Helt sant – jeg laga første komlemiddagen med minirasp på gulrot-skrelleren! Nå er det vel ingen som lurer på hvordan jeg får dagene til å gå?? Men til neste runde investerte jeg i en nydelig rosa plastrasp – da gikk alt så meget bedre:
IMG_1346
Så da ble det 45 komler i ny rød komlegryte, med kålrabistappe uten kålrabi:

komla  komlestappa
og med skikkelig tilbehør var det fornøyde folk rundt spisebordet.
Komle trond
Sekretæren på jobben til Trond, Young-Mi, kom med samboer Stian (fra Ålgård!), og naboene Geir Ole (haugesunder bosatt på Filippinene) og Arne (Stavangermann) sa heller ikke nei takk til komlemiddag.
komle Y-Mi   Komle gjester
Og JA – Young-mi liker komla – hun har spist det før (på Ålgård). Lammekjøtt liker hun derimot ikke, men alt det andre 🙂
Nå som komlekoden er knekt kan det bli koreansk komla rett som det er 🙂

 

 

 

 

 

3 kommentarer Send en kommentar
 1. Jørn Geir Tvedt #

  Fantastisk 🙂

  oktober 28, 2013
 2. Rolv #

  Ja, du får det til du Ellen..Veldig bra

  oktober 28, 2013
 3. Elisabeth #

  Vet om en mor som hadde likt dette 🙂

  oktober 28, 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: