Gå til innhold

Koreansk sauna = JimJilBang

Jeg er ren! Gullren 🙂 Tror aldri denne kroppen noensinne har blitt vaska så nøye – og så lenge. For jeg har vært på koreansk sauna. Hadde heldigvis lest meg opp på forhånd, så jeg visste noenlunde hva som var i vente. For en opplevelse!

Sånn gikk det til: Jeg hadde et kart med koreanske tegn, og et kryss for hvor det skulle være en sauna. Ikke enkel oppgave for ei som verken kan lese kart eller koreansk. Men er man sta nok og ikke redd for å be om hjelp, får man til det  meste. Så den siste i rekka av gode hjelpere, en snill kaféinnehaver, fulgte meg helt inn i saunaens resepsjon hvor jeg fikk bekrefta at joda, dette var en sauna, og ja, jeg kunne komme inn mot å betale 7000 won (= i underkant av 40 kroner). Så da var jeg så langt 🙂

Jeg hadde lest at koreanerne vasker seg svært annerledes enn vi nordmenn. For det første vasker de seg offentlig, og har ingen hemninger i så måte. De skrubber seg… leeeenge (snakker visst om timer)… og hardt, og ingen område blir utelatt. Hvis vi utlendinger ikke gjør det grundig nok blir vi visst sett på som ekle – så jeg tok ikke på denne jobben selv ved første forsøk 😉 Derfor spurte jeg etter «clean massage» – som er en  vaske- og skrubbetjeneste som tilbys mot ekstrabetaling. Heldigvis forbarma en av resepsjonistene seg over meg – jeg ante jo verken hvor jeg skulle gå, eller hva jeg skulle gjøre. Og dette er ikke stedet å gå feil, for koreansk sauna har separert dame- og herreavdeling, og ingen har på seg en tråd. Godt med guide, da!

Jeg fikk utdelt to håndklær på ca 30 – 60 cm (ha-ha!), og så bar det inn i dameavdelingen sammen med guiden. Ta av skoene (veldig viktig i Korea!)  Velg et skap, sett inn skoene, ta med nøkkelen videre inn blant de nakne garderobedamene som sitter og prater, sjekker mobilen, strekker og tøyer, drikker te, smører seg…, anyway; finn nummeret på nøkkelen igjen på et annet skap. Legg inn alle klær, klokke, veske osv og lås. Legg inn håndklærne også. Sånn. Nei, bare det ene håndkleet (!) – det andre skal du jo tørke deg med etterpå (tror jeg hun sa). Jaja, med så store håndklær går nok det bra 🙂 Ta med sjampo, såpe og skrubbevotter som du har med i en  i en plastkorg. Oups, det hadde ikke jeg. HAR DU IKKE MED SJAMPO?? (tror jeg hun sa…) det ble høylytt snakking blant alle damene… *pinlig*

Men jeg fikk komme inn i sauna-avdelingen likevel, og jeg ble overlatt til en ny dame som beordra meg inn i den minst varme saunaen i 20 minutter. Etter to minutter kom en annen dame og dro meg ut igjen og beordra meg i dusjen. Hun sto  og så på at jeg brukte såpestykket som hang på veggen (hun hadde nok fått med seg at jeg ikke hadde egne remedier med!), men var tydeligvis fornøyd med vaskingen min, for hun nikket energisk. Når hun syns jeg var ren nok (foreløpig) ble jeg på nytt sendt inn i badstuen i 20 minutter. Der lå det andre damer som sov (!) og tøyde (!!) og strakk på armer og bein. Benkene er ikke av tre som hjemme, men av marmor. Og hodet legger vi på en snudd plastbalje *snork*.

Etter 20 minutter ble jeg henta ut av badstuen – og på nytt sendt i dusjen. Så oppå benken for «clean massage». Pip naken. Og ikke nok med det; massasjedama hadde kun på en delvis gjennomsiktig truse – ellers ingenting! Og jeg lå der blant alle de badende koreanske damene som hadde det knallkjekt! Praten gikk og de lo og oppførte seg som om de var i forening, liksom. Alt var helt normalt , bortsett fra at ingen hadde klær på, og selvfølgelig var det ikke normalt for meg. Så begynte moroa:

Dama starta med ansiktet – vaska med noe som lukta godt, og skrubba med en hampvott – hele ansiktet, og bak ørene, inni ørene, skyll, legg på håndklær: 3 ganger! Jeg var sikkert skrekkelig skitten… Så var det på med store mengder kalde, revne agurker + noe varmt på øynene. Så starta kroppsskrubben: Framsiden fra halsen tærne. Ikke silkehansker her, men harde never og hampvott. Skrubb-skrubb. Ingen flekk er uskrubbet – mellom tærne, inni, under, bak og rundt! Snu over på sida. Ingen sjenanse, her skal ALT vaskes! Over på andre sida. Over på magen. Skrubb og gni. Og så tar vi det hele en gang til, denne gang med noe brunt, flytende «peeling»-greier ! Så hårvask. Etterpå starta massasjen – det lukta eukalyptus, og hun hadde skikkelig hardt grep i fingrene, dro hun dro i armer og bein og tøyde og masserte og traff punkter som ikke var spesielt gode…  Hele seansen tok minst en time! Etterpå spurte hun om jeg ville ha oljemassasje (tror jeg). Og det ville jeg jo, men først ville jeg i vannet. Eller kanskje jeg skal si vannene.

Det var nemlig mange forskjellige basseng – 36 grader, ca 38 grader, og 43.4 grader, med og uten massasjedyser , samt et stort kaldtvannsbasseng og et basseng som jeg glemte å sjekke hva var. Og oppi alle kulpene sitter det damer – unge og gamle – alle aldeles uten en tråd. Til og med et par unge mødre med jentebarn under året. Sånn gjøres det altså i Korea… På den ene langsida av bassengene var det et utall lave vasker hvor damene (som velger å vaske seg selv) sitter på krakk foran speilet og skrubber seg frenetisk overalt og såper seg inn og skyller med baljevis av vann om og om igjen – i tillegg til hårvask… Og på andre sida er dusjene hvor de fortsetter skrubbing og innsåping og og tannpuss (!?)…

Etter at jeg hadde hatt to runder i lunka – varmt – varmest – iskaldt-bassengene ble jeg henta av massøren min, og beordra tilbake på benken. Da var det oljemassasje. Harde, forte bevegelser – armer ut og opp, knaing av skuldre og armer, bøy og tøy. Mage, rumpe, lår osv. Beina ble bøyde og tøyde og strukket og dradd i. Tærne også. Gubbevaremegvel. Så spør dama: oil or milk? Jeg sier milk, og sender tanker til Kleopatra som jeg tror badet i melk (og honning?). Tenker at det får stå til – engelsk fører jo stadig til misforståelser, så egentlig aner jeg jo ikke hva hun spør om. Over på magen, og så skvalper noe over meg, og ny runde med knaing. Over på ryggen, har øynene igjen og framsida får siste runde. Opp og sitt. Da åpner jeg øynene, og får beskjed om å holde fram hendene. Jeg skal nemlig vaske fjeset i… resten av 1 liter helmelk!! Jeg har virkelig bada i melk!! Så vips! opp og stå – etpar baljer med varmt vann helles over meg. Så får jeg beskjed om å gå i dusjen. Igjen… Pris for denne seansen er 25000 won (140 kroner). Dama får bukk og takk (på koreansk) og alle damene smiler og nikker når de ser hvor fornøyd jeg er. Tolker det som at jeg har bestått sauna-prøven i Korea. Dette skal definitivt gjentas – og nå er jeg er så ren som jeg kan bli 🙂 Tjohei!

en kommentar Send en kommentar
  1. frk. Frida #

    For en opplevelse! De litt mer sjenerte av oss må nok øve i Norge i badedrakt før man skulle ha prøvd seg på dette! Du er tøff som hiver deg utpå, ikke alle som hadde vært like modige 😀

    oktober 9, 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: