Gå til innhold

Lanternefestival i Jinju

Lørdag kjørte vi til Jinju, som er en by en drøy times kjøring herfra. Der avholdes en lysfestival, eller kanskje heller en lanterne-festival, og den ville Fruen ha med seg. Vi kjørte sammen med en annen norsk familie med tre barn, og det var ikke bare-bare å holde 9 mennesker samlet, for det var et yrende liv med vanvittig mange folk. Festivalen har tradisjoner tilbake fra før 1500-tallet, og markerer at lanterner har blitt brukt i Korea for å holde kontakt med familier, formidle beskjeder under krigen osv. Og bevaremegvel for en oppvisning dette var! Festivalområdet var lagt til elvebreddene og parkene rundt. Det var satt opp hundrevis, ja jeg tror tusenvis, av lanterne-skulpturer både i parkene og på elva. 

Image     Image
Alle figurene (=lanternene) ble skrudd på kl 18 når mørket begynte å sige på. Dette var ikke noe small size pingle-greier, men kjempedigre, forseg-gjorte skulpturene av mennesker, dyr, fugler, og historiske scener fra kriger og religiøse seremonier.

Image   Image   Image Image

Image     Image
Jeg gikk omkring og beundret det hele mens jeg tenkte på…. hvor har de …lagringsplass!!? (Noen av oss tenker jo på det praktiske!)

Det var mange boder langs veiene – og de fleste hadde nokså unorsk innhold. Litt søtt og snop og rista kastanjer og ting vi kjenner igjen, servert av damer i fintøyet…

Image
men også masse røtter (til helbredende te) og andre helseprodukter – som massasje på åpen gate – eller helbredende apparater som brukes på hodet (??) og mye annet rart. Hadde sikkert passa rett inn på alternativs-messa. Mat solgte de også, og det er mye som ikke frister å smake på! Nordmenn og koreanere er veldig forskjellige i matveien; mens koreanerne holder seg for nesen av lukta fra den hele grisen som ble grillet, var det ingen av dem som visstnok syns at stanken fra fisk- og bleksprutboden var ille (hvor Fruen hadde problemer med å holde på mageinnholdet). Vi fant en dame som solgte koransk nam-nam:
Image
.. og etter svært kort betenkningstid bestemte vi oss for ikke å smake illeluktende, kokte silkelarver:
ImageMen tilbake til lys og lanterner: Det var pent. Det var fantastisk! Det var sykt fint! Sånne ting gjør seg jo absolutt best live…
lyshav
Det mest fantastiske var at vi satt lanterner med levende lys på elva! Først sto vi i kø for å kjøpe papp-lanterner med stearinlys inni. Deretter ventet vi (u)tålmodig på å komme inn i et telt for å skrive lapper med ønsker som vi etterpå festet på lanterna. Så var det mer kø for å få fyr på stearinlyset, og siste kø – gjennom et lysende tigerhode (!?!) ned til elva for å sjøsette (elvesette?) vi disse runde , lysende lanternene:

Image     Image
Så lot ønskene våre seile nedover elva sammen med hundrevis av andre ønske-lanterner.
Magisk 🙂
Image

2 kommentarer Send en kommentar
  1. Monster #

    Mye kjekt dk får oppleva! Koss går det i matveien? Tenke spesielt på Abraham.

    oktober 6, 2013
    • Abraham spiser stort sett tortilla m/kjøttdeig & ost, pizza og McDonald’s. Skrekk og gru!

      oktober 9, 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: